Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Ιβίσκος









Καλημέρα σε όλους.Σήμερα θα σας πω λίγα λόγια για ένα τροπικό και εξωτικό λουλούδι που λέγετε ιβίσκος και μας έρχεται από την Κίνα.Το βρίσκουμε επίσης στη Χαβάη,στην Ταϊτή,στα νησιά Φίτζι και φυσικά καλλιεργείται και μεγαλώνει θαυμάσια κάτω από τον δικό μας Ελληνικό ήλιο. 





Ο ιβίσκος (Hibiscus) είναι ένα από τα πιο όμορφα λουλούδια.Ο αυθεντικός ιβίσκος της Κίνας έχει λουλούδια με κόκκινο χρώμα,αλλά υπάρχουν πολλές ποικιλίες με λευκά,κίτρινα,ροζ,ακόμη και μπλε άνθη.Συνήθως τον βρίσκουμε ως θαμνάκι μέσα σε γλάστρες,αλλά μπορεί με το σωστό κλάδεμα δίνοντας του το κατάλληλο σχήμα(κλαδεύουμε τα καινούργια βλαστάρια από κάτω) να γίνει και δέντρο που φτάνει τα 3.5 μέτρα.


Στα μέρη μας μπορεί να καλλιεργηθεί στη γη,γιατί χρειάζεται πολύ φως,αλλά μπορείτε να τον φυτέψετε και σε μεγάλη γλάστρα στο εσωτερικό του σπιτιού,μπροστά από ένα ηλιόλουστο παράθυρο και αν είστε τυχεροί θα είναι ανθισμένος όλο τον χρόνο.Φυσικά μπορείτε να τον φυτέψετε και σε ζαρντινιέρες στο μπαλκόνι.
Πάρτε και ένα tip :η μεταφορά του μέσα - έξω,χειμώνα - καλοκαίρι προσπαθώντας να βρείτε ηλιόλουστες θέσεις και να το προστατέψετε από το κρύο,δεν ενδείκνυται,γιατί βάζοντας τον μέσα το φθινόπωρο θα ρίξει τα φύλλα του.
Όσον αφορά την φροντίδα του,έχει μεγάλη ανάγκη σε νερό και λίπανση,ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.Ποτίζεται τακτικά μόλις δείτε το χώμα να στεγνώνει και του δίνεται ένα πλήρες λίπασμα μια φορά το μήνα από τον Μάρτη μέχρι και τον Οκτώβρη.


Ο ιβίσκος είναι επίσης και ένα θαυμάσιο βότανο.Το κάνουμε τσάι που μας βοηθάει να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης και έχει ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά,ίδιες μ' αυτές του κόκκινου κρασιού.Βοηθάει επίσης και στο αδυνάτισμα.Γι' αυτό κορίτσια φυτέψτε παντού ιβίσκους που ομορφαίνουν το σπίτι μας αλλά και εμάς! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

i love comments